< Back

Kyläkauppa Espoon Suvisaaristossa porskuttaa reippaasti vastavirtaan ja kasvaa jättimarkettien ja verkkokauppojen valtakaudella. Yrittäjä Kristina Tukiaiselle SKJ:n Jeemly-kassajärjestelmä on tärkein työkalu ajankäytön järkeistämisessä ja yrityksen pyörittämiseen liittyvän tiedon hallinnassa.

Kristiina Tukiainen kertoo, että 1920-luvulla perustettu kauppa on ollut aina Svinön kylän sydän. Vuonna 2011 kyläkaupan toiminnan loppuminen havahdutti Tukiaisen ja hän teki rohkean päätöksen lähteä jatkamaan kaupan toimintaa. Tukiainen ryhtyi kauppiaaksi, koska halusi säilyttää kyläkaupan. Yrittäjä tiesi kuitenkin, että toimintaa täytyisi kehittää ja laajentaa, jotta kaupan saa kannattavaksi.

– Alussa tässä oli myymälä ja sen ohessa kahvinkeitin, pöytä ja kaksi tuolia. Mieheltäni tuli idea, että mitä jos avaat kahvion siihen. Sen jälkeen päätettiin laittaa lounas, mikä on tuonut lisää eloa kaupalle myös vuoden hiljaisempiin päiviin.

Saaristokaupasta on kasvanut tasapainoinen kaupan ja kahvion yhdistelmä.

– Meillä on anniskeluoikeudet ja kahvilapuolella kolmisenkymmentä asiakaspaikkaa sisällä ja terassilla 65. Suurin haasteeni ja myös unelmani on tällä hetkellä se, että saisin pyöritettyä kauppaa paremmin myös talvikaudella.

Apua myynnin kehittämiseen ja ajankäytön hallintaan

Tukiaisella on ollut Jeemly kassajärjestelmä käytössään yrityksen perustamisesta lähtien.
Kuusi vuotta vanha kassalaitteisto raksuttaa hyvin edelleen, ja kiireiselle kauppiaalle kassajärjestelmästä on tullut korvaamaton apu yrityksen pyörittämisessä.

– Olin aikaisemmin töissä pienessä kaupassa, jossa oli tämä kassa. Otin silti selvää, mitä muita on tarjolla ja kilpailutin järjestelmiä, mutta en löytänyt muuta vaihtoehtoa, joka olisi ollut parempi.

Tukiainen naurahtaa, että hän juoksi alussa sinne, mikä on tuttu reitti, mutta ei ole vuosien aikana katunut hetkeäkään Jeemly-kassajärjestelmän valintaa.

– Jeemly kassajärjestelmä on minulle yrittäjänä päivittäinen, erittäin olennainen työkalu, jonka kautta kaikki asiat menevät. Meillä on käytössä muun muassa tuotekassa ja hinnoittelu. Kassajärjestelmä auttaa minua toiminnan ja ajankäytön järkeistämisessä ja informaatiomäärän hallinnnassa.

Yhdeksi tärkeimmistä ominaisuuksista Tukiainen mainitsee mahdollisuuden eriyttää myynti tuotetasolla.

– Kahvila ja myymälä ovat meillä saman yrityksen alla, mutta olemme eritelleet toiminnot tuotetasolla. Helpottaa paljon, kun saan kassajärjestelmästä suoraan myyntiluvut kirjanpitäjälle ja alkoholijuomien myyntiä seuraavalle viranomaiselle.

Tavoitteena toiminnan kannattavuus läpi vuoden

Tukiainen seuraa Jeemlystä yrityksen kokonaiskehitystä sekä myös yksittäisten tuotteiden menekkiä, ja pyrkii sitä kautta kehittämään tuotevalikoiman asiakkailleen parhaaksi mahdolliseksi. Hän kokee, että kyläkaupassa hyvä asiakaspalvelu on ensisijaisen tärkeää, koska pieni kauppa ei pysty kilpailemaan markettien kanssa hinnoilla tai laajalla valikoimalla.

– Meille hyvä palvelu on kaikki kaikessa, ja jos joku tuote puuttuu, se on kauppiaalle aina pieni epäonnistuminen. Siksi yritän olla kärryillä siitä, mitä meidän myymälässä tapahtuu.

– Seuraan kassajärjestelmän raporteista jatkuvasti myyntiä ja asiakaspaineita. Katson esimerkiksi ennen joulua edellisten vuosien luvuista, kuinka paljon vaikka graavikalaa on myyty. Sen mukaan tilaamme tuotetta tiskiin.

Asiakasmäärien ja myynnin seuraaminen on kyläkauppiaalle välttämätöntä myös yritystoiminnan kannattavuuden näkökulmasta. Saaristokaupan arki on vilkasta kesällä, mutta talvikausi on rauhallinen.

– Mietimme jatkuvasti, olemmeko avoinna oikeina päivinä. Sitten me tarkastelemme raporteista asiakasmääriä ja laskemme, mitä aukiolo maksaa meille, ja sen pohjalta hahmottelemme, pitäisikö supistaa tai laajentaa aukioloaikaa.

Kassajärjestelmä mukautuu kun tarpeet muuttuvat

Yritystoiminnan laajeneminen on saanut kiireisen yrittäjän pohtimaan entistä tarkemmin omaa ja henkilökunnan ajankäyttöä. Kassajärjestelmään liitettävän tukkutoiminnon kautta Tukiainen hakee apua ostojen ja varastotilanteen sujuvampaan hallintaan.

Tukiainen toteaa, että yritystoiminnan alkuvaiheessa ostojen hallintaan tarkoitettu Jeemlyn ohjelmalaajennus tuntui suurelta menoerältä, mutta yrityksen toiminnan laajentumisen myötä sen hankinta on alkanut tuntua mielekkäältä.

– Aikaisemmin ajattelin niin, että jos mun pitää syöttää ostovaiheessa tuotteet rivi kerrallaan sisälle, siinä ei ole järkeä. Todellisuudessa meillä menee nyt valtavasti aikaa siihen, että menemme hyllylle laskemaan tuotteita ja teemme ostot sen pohjalta.

– Kun hankin kassaohjelmaan laajennusosan, Metrotukusta pystyvät ajamaan ostettujen tuotteiden määrät ja hinnat suoraan meidän kassajärjestelmään. Kassamyynnin vähentäessa saldoa, tiedämme sitten aina tasan, paljonko meillä on tavaraa jäljellä varastossa ja mitä on hankittava lisää.

< Back