< Back

Riihimäkeläisessä Aleksantra-lounasravintolassa kahvin ja sämpylöiden tuoksu tervehtii varhaisen aamun kulkijoita jo ovella. Salissa hääräävät Kati ja Mikko Helander, kahden ravintolan kiireiset yrittäjät, napsauttavat Jeemly kassajärjestelmänsä päälle ja ovat valmiina päivän ensimmäiseen asiakasruuhkaan, vaikka suurin osa kaupunkilaisista nukkuu yhä sikeästi vuoteissaan.

Lounasaravintola Aleksantran yrittäjillä on onnistunut ensimmäinen vuosi takanaan: Aleksantrasta on tullut suosittu lounaspaikka ja asiakasmäärät kasvavat edelleen tasaista tahtia joka kuukausi. Lounasravintolan rinnalle yrittäjäpariskunta avasi hiljattain iltaisin ja viikonloppuisin palvelevan Helkut-ravintolan, josta mieluisia makuja löytävät sekä burgereiden ja pihvien että kevyempien herkkujen ystävät.

Yrittäjillä on ollut molemmissa ravintoloissaan alusta saakka käytössä Jeemlyn maksupäätteet ja kassa. Helanderit kertovat, että lounasravintolan ruuhkahuippuhetkinä kassajärjestelmältä vaaditaan nopeutta ja toimintavarmuutta.

– Päivärutiineihimme kuuluu, että avaamme ovet joka aamu viideltä ja suljemme iltapäivällä neljältä. Tulemme itse töihin jo tuntia aikaisemmin valmistelemaan aamiaista. Ensimmäinen joukko asiakkaita saapuu heti ovien avauduttua, ja seitsemään mennessä porukkaa on käynyt yleensä jo noin 50–70 henkilöä. Sen jälkeen meno rauhoittuu hetkeksi, kunnes lounasruuhka alkaa kymmeneltä. Miehet, jotka ovat menneet aikaisin töihin, syövät myös aikaisen lounaan, Helanderit kertovat.

– Meidän hyppy ravintola-alan yrittäjiksi on ollut todella vauhdikas. Silti on pelkästään ihanaa, että täällä riittää asiakkaita. Se on täysin meidän loistavan henkilökunnan ansiota. He tekevät mahtavaa ruokaa ja palvelevat asiakkaita niin hyvin. Nopea ja luotettava kassajärjestelmä, on paketissa mansikka kakun päällä viimeistelemässä hyvän palvelun.

Hinta-laatusuhde ja helppous ratkaisivat kassajärjestelmän hankinnan

Kun Helanderit olivat perustamassa yritystä, he etsivät netistä ravintolan maksuliikenteen hoitamiseen sopivaa kassaohjelmaa.

– Meillä on tapana kysyä aina tämänkaltaisissa hankinnoissa tarjouksia muutamasta eri paikasta. Etsimme kassajärjestelmän toimittajaa, jolla on hyvät referenssit ravintola-alalta. Myös hinta-laatusuhde oli oltava kohdallaan ja se on mielestämme paras SKJ:n Jeemly kassajärjestelmässä.

– Lopulliseen päätökseemme vaikutti myös se, että Jeemlyn myyjä kuunteli meitä tarkkaan ja ymmärsi hyvin, millaiseen tarpeeseen haemme kassajärjestelmää. Hän ei tarjonnut järjetöntä pakettia, vaan juuri meidän tilanteeseen sopivan kevyen ratkaisun.

Tuoreilla ravintoloitsijoilla on yrittäjäuraa taustalla lähemmäksi parikymmentä vuotta, mutta kassajärjestelmän käytöstä kummallakaan yrittäjistä ei ollut aikaisempaa kokemusta. Liikkeellelähtö sujui silti helposti.

– Saimme kassajärjestelmän käyttöön koulutusta ja sen jälkeen aloitimme itsenäisesti käyttämään laitteita. Minä taisin muutaman kerran taisin soittaa neuvoja, mutta sen jälkeen olemme pärjänneet oikein hyvin, Kati Helander toteaa.

– Minulla edellisestä kerrasta kassan takana oli ehtinyt kulua kolmekymmentä vuotta. Kassat olivat silloin hieman erilaisia. Tämä on oikeasti helppo kassa käyttää, Mikko Helander täydentää.

Helanderit kertovat, että yrityksen liiketoiminnan pyörittämisessä uudella toimialalla on ollut paljon opeteltavaa, ja moni asia on täytynyt oppia perinteiseen tapaan kantapään kautta. Hankitun kassajärjestelmää toimivuuteen he ovat olleet kaikin tavoin tyytyväisiä.

– Täytyy sanoa, että Jeemlyn kassa on todella nopea. Maksukorttipäätteemme toimii samalla tavalla kuin kaupoissa. Meidän ei tarvitse syöttää maksutapahtuman yhteydessä tietoa erikseen ja siinä on etälukumahdollisuus.

– Palvelu pelaa ja ruuhkahuiputkaan eivät ole hidaste, vaikka meillä on vain yksi kassa, Mikko Helander toteaa.

Kassajärjestelmä valmiina kasvamaan yrityksen mukana

Helanderit kertovat, että he ovat aina olleet yrittäjinä kasvuhakuisia, mikä näkyy toisinaan nopeina harppauksina yritystoiminnan kehittämisessä. Ensimmäistä ravintolaansa perustaessaan yrittäjillä ei ollut harmaintakaan aavistusta siitä, että jo vuoden päästä heillä olisi kaksi ravintolaa.

– Kasvutavoitteidemme kannalta on hyvä, että tämä kassajärjestelmä pystyy laajenemaan vaikka mihin. Käytämme Jeemlyä nyt lähinnä maksujärjestelmänä. Tiedän, että tällä pystyisi hoitamaan kirjanpidon tilitoimistoon päin ja laskutuksen, mutta emme vielä toistaiseksi ole ottaneet niitä toimintoja käyttöön.

Myöskään kassajärjestelmän raportointiominaisuudet eivät tuntuneet aluksi tarpeelliselta, kun yrittäjät eivät vielä hahmottaneet, millaisia asioita ravintola-alalla kannattaisi seurata.

– Tässä pikkuhiljaa alkaa ymmärtämään ravintola-alalla yrittämistä ja alkaa kaivata monipuolisempia ominaisuuksia kassaltakin, Mikko Helander sanoo.

< Back