Monen yrityksen tilanne on nyt vaikea. Siksi yrittäjiltä vaaditaan uskoa tulevaan, roppakaupalla luovuutta ja tarkkoja silmiä huomata tilanteen tuomat mahdollisuudet.
SKJ Systems Oy:n toimitusjohtaja Aarno Hartikainen pitää huonoimpana vaihtoehtona lamaantumista ja sitä, että jää vain passiivisena odottamaan.
– Päätösten teko silloin, kun voi olla varma päätöksistä, ei ole oikeastaan päätöksentekoa. Olemme tilanteessa, jossa epävarmuustekijöitä on paljon. Nytkin pitäisi voida tehdä päätöksiä, joihin itse uskoo ja joiden varaan voi toimintansa rakentaa.
Hänen mukaansa olisi tärkeää pystyä rauhoittamaan tilannetta sen verran, että voi tehdä toimintasuunnitelman, johon pitäytyä seuraavien kuukausien ajan. Se helpottaa toimintaa vaikeinakin hetkinä.
Hartikainen muistuttaa, että tämänhetkisen käsityksen mukaan nyt puhutaan vain kuukausien mittaisesta ajanjaksosta. Sen ajan kannattaa tarkastella koko liiketoimintaansa: Mistä voi saada edelleen myyntituloja, mitä kuluja voi karsia ja minkä verran rahaa välttämättä tarvitsee?
– Pitää miettiä, voisiko tämän ajan yli pääsemiseksi löytää rahoitusta? Tilapäinen lainakin voi tulla kysymykseen, jos sen avulla pääsee jatkamaan myöhemmin liiketoimintaansa. Lisäksi julkista rahoitusta on saatavilla.
Luovuus käyttöön
Eikä tilanne ole kaikilla huono. Osalla yrityksistä menee hyvin. Esimerkiksi syömistä on jokaisen pakko jatkaa. Kun ravintolassa syöminen on vähentynyt minimiin, ostetaan ruokaa enemmän kaupoista.
– Meille on tullut kyselyitä, että pitäisi saada kiireellisesti kannettava maksupääte. Kyläkauppiaat ovat aloittaneet tavarantoimitukset kotiovelle ja ruoat pitää saada maksettua siinä tilanteessa.
Aarno Hartikainen suositteleekin ottamaan kaiken luovuuden käyttöön: Voisiko liiketoimintaa muokata tai laajentaa? Hän kannustaa pohtimaan, miten omat tuotteet voisi saada asiakkaiden saataville.
Jeemlyltä on mahdollista esimerkiksi vuokrata kannettavaa maksupäätettä. Sen saa nopeasti käyttöön, laitteiden hankkimisessa ei joudu tekemään isoja investointeja ja maksaminen ei ole enää paikkaan sidottua. Meiltä vuokrataan nyt myös kassoja nopeasti perustettuihin pop-up myyntipisteisiin.
Hartikainen arvioi, että ihmisten halu kuluttaa voittaa taloudellisen epävarmuuden. Siksi yritysten kannattaa pyrkiä tuomaan tuotteensa kotiseinien sisälle suljettujen ihmisten saataville.
– Verkkokaupan perustaminen ihan alusta asti ei välttämättä ehdi tässä avuksi. Mutta voi miettiä esimerkiksi toimitusmyyntiä, voiko yrittäjä itse kuljettaa tuotteet lähiasiakkaille. Tai pyörien korjausta voi myydä siten, että hakee ja tuo korjattavan pyörän asiakkaalle. Entä voisiko palveluita myydä ennakkoon tulevaisuudessa toteutettaviksi?
Näin voi saada väliaikaisesti edes auttavasti tuloja, vaikka täysimääräisiin tuloihin ei pääsekään.
Parhaimmillaan hätätilanteessa keksitty liiketoiminnan laajennus tuokin uusia asiakkaita ja kasvattaa liiketoimintaa tilanteen palattua normaaliksi.
– Oppivatkohan ihmiset taas käymään kyläkaupassa, kun ovat tutustuneet lähemmin sen kauppiaaseen? Kaupankäynti on kuitenkin sosiaalista toimintaa, Hartikainen pohtii.
Yhteiskunnan apu tärkeää
Aarno Hartikainen pitää nyt erittäin tärkeänä, että yhteiskunta osallistuu vahvasti yritysten pystyssä pitämiseen. Pienillä yrityksillä kyse voi olla varsin pienistäkin rahoista, jotka kantavat tulevat kuukaudet.
– Yhteiskunnallisesti on erittäin tärkeää, että yrityksiä autetaan tämän tilanteen yli. Yrittäjiä on vaikea löytää ja kaatuneita yrityksiä ei voi helposti korvata.
Yrittäjien vahvuus on hänen mielestään tässä tilanteessa se sama into, joka vaikutti yrityksen perustamiseen. Nyt tarvitaan tätä uudisraivaajahenkeä.
– Tilanne on tiukka, mutta nyt tärkeintä on nähdä mahdollisuudet. Ei tämä ikuisesti kestä.
Jos sinulla on jotain kysyttävää, autamme mielellämme!
Back