Back

Ajankäytön järkeistäminen ja kaupankäyntiin liittyvän tiedon sujuva hallinta ovat prioriteetti yksi kaikille kasvuyrittäjille. Verkkoliiketoiminnan prosessien onnistunut kehittäminen vaatii tietoa ja ymmärrystä, ja siinä tulee huomioida eri muuttujia kuin kivijalkamyymälässä.

Tärkein asia monikanavaisessa kaupankäynnissä on verkkoliiketoiminnan myyntijohtaja Jani Lehtimäen mukaan yritystoiminnan pyörittämiseen tarvittavien toimintojen helppo hallinta.

-Monikanavaisuus tarkoittaa yksinkertaisimmillaan verkkokaupan ja kivijalkamyymälän yhdistelmää. Se on hallittavissa parhaiten, kun kaikki tarvittava tapahtuu yhden ohjelmiston kautta.

Lehtimäki kertoo, että SKJ Systems Oy:n Jeemly-kassajärjestelmän ja verkkokauppa-alustan saumattoman yhteensopivuuden eteen on tehty töitä jo 15 vuotta ja kehitystyö jatkuu edelleen. Tuotteen toimivuus, luotettavuus ja kehitys näkyvät pysyvinä asiakassuhteina.

– Asiakkaamme ovat pääsääntöisesti yrityksiä, jotka ovat kasvaneet ulos ensimmäisestä tai toisesta järjestelmästä. Vaihtuvuutta ei juuri ole. Meiltä poistuu yhdestä kahteen asiakasta vuodessa lähinnä yrityskaupan tai lopettamisen takia, ja kymmeniä uusia verkkokauppoja siirtyy meille muista ohjelmistoista.

Yksi järjestelmä verkkokaupan ja myymälän pyörittämiseen

Lehtimäki toteaa, että tavallinen ongelma verkkokaupan ja kassajärjestelmän yhdistelmissä on huono käytettävyys, jolloin toimitusten ja tuotevalikoimien hallinta ei toimi.

– Usein Jeemlyn ratkaisujen piiriin tulevilla yrityksillä on monta eri järjestelmää käytössään. Paljon näkee sellaista, että verkkokauppatilaukset tulevat toiseen järjestelmään, josta ne siirretään erikseen kassan puolelle. Ajatellaan, että se säästää, mutta lopputulos onkin kaaos.

– Usean rinnakkaisen järjestelmän kanssa voi selvitä jonkin aikaa, mutta pidemmän päälle ongelmaksi muodostuvat myynti- ja varastosaldot ja niiden paikkansapitävyys. Tietojen päivittäminen kahteen eri järjestelmään on aikaa vievää puuhaa, ja kiireessä virheiden määrä kasvaa.

Jeemlyn kassavirtaratkaisulla korvataan usein kolmesta neljään järjestelmää, ja jäljelle jää yksi jo käytössä oleva ohjelma, yleensä kirjanpito.

-Meillä on tarjota täysin valmis, tuotteistettu ratkaisu, johon on saatavilla kaikki monikanavaiseen kaupankäyntiin tarvittavat toiminnot kaikille eri toimialoille sovitettuna.

Tavoitteena verkkokaupan kasvu ja kansainvälistyminen

Lehtimäki toteaa, että Jeemly kassajärjestelmän ja verkkokaupparatkaisun yhdistelmä sopii sekä pienille että suuremmille yrityksille, ja se pystyy laajentumaan tai supistumaan yritystoiminnan kehittymisen mukana.

– Meidän tuotekokonaisuus on mukautuva molempiin suuntiin. Se toimii pienemmille, kasvuhakuisille yrityksille, jos niillä on selkeä liiketoimintasuunnitelma. Ominaisuuksia lisäämällä tällä kassavirtaratkaisulla pyörittää sujuvasti myös miljoonien eurojen vuosimyyntiä.

Jeemlyä ei tarvitse vaihtaa pois siinäkään tapauksessa, että yrityksen toiminta laajenee kansainväliseksi.

– Samalla ohjelmistolla voidaan pyörittää useampaa verkkokauppaa vaikka Suomessa ja Ruotsissa. Siitä olemme saaneet kiitosta asiakkailta ja hyviä kokemuksia.

Tuottavia ja hallittavia monikanavaisen myynnin kokonaisuuksia

Monikanavainen kaupankäynti ja kassavirran hallinta vaatii Lehtimäen mukaan hyvää suunnittelua ja myynnin kasvattamisen tueksi tarvitaan syvää liiketoimintaosaamista.

– Olemme siinä mielessä erilainen järjestelmä- ja ohjelmatoimittaja, että me myös hyvin pitkälle opastamme asiakasta, miten pitää tehdä ja rakentaa.

– Tahtotilamme on tehdä asiakkaalle toimialan paras toteutus. Siksi liiketoimintaneuvonta ja myynnin kehittäminen ovat oikeastaan ensisijaisia asioita, mitä teemme. Me emme vain myy kylmää verkkokauppaa tai -kassajärjestelmää, vaan rakennamme tuottavia ja hallittavia monikanavaisen myynnin kokonaisuuksia.

Lehtimäki harmittelee alalla vallitsevaa yleistä käytäntöä. Hän kuulee, että asiakkaille on luvattu usein enemmän kuin pystytään oikeasti tekemään.

– Pääsääntöisesti jos ostat valmiin “tee se itse” -miehen tuotteen tai helpoksi mainostetun softapaketin, et saa riittävästi tukea tuottavan kaupan suunnitteluun, ostamisen esteiden poistamiseen ja myynnin kehittämiseen verkossa. Saat kuukausihinnalla softan, sen jälkeen täytyy pärjätä omillaan.

Jeemlyn toimintamalliin kuuluu, että jo tarjousvaiheessa asiakkaalle tehdään investointilaskurin avulla kannattavuussuunnitelma. Lehtimäki toteaa, että tavoitteena on aina rakentaa tuottava ja kasvukykyinen verkkokaupparatkaisu.

-Selvitämme heti alussa, minkä verran liikevaihtoa pitäisi olla, kun ostoprosentti muuttuu ja missä ajassa järjestelmämme maksaa itsensä takaisin. Jos liikevaihdon kasvua ei ole odottettavissa verkossa, emme myy järjestelmää.

Back