< Back

Siinä kysymys, jota jokainen verkkokauppaa perustava yrittäjä miettii. Varmaa on, että tulosta ei synny, jos yrittäjälle ei jää aikaa keskittyä asiaan, minkä itse osaa parhaiten – eli bisnekseen. Siksi verkkokaupparatkaisun tarjoajalta saatavalla palvelulla on suuri vaikutus siihen, millaiset edellytykset yrityksellä on kasvaa verkossa.

Nethitin toimitusjohtaja Jari Anufrijeff muistuttaa, että jonkinlaisen verkkokaupan saa pystyyn kuka tahansa, mutta oikeasti tuottavan verkkokaupan rakentamiseen tarvitaan erikoisosaamista.

– Verkkokauppa nähdään usein vain teknisenä alustana, vaikka todellisuudessa se on kaupankäynnin prosessien miettimistä ja suunnittelemista yrityksen koko liiketoiminnan näkökulmasta.

Anufrijeff sanoo, että parasta, mitä verkkokaupparatkaisun tarjoaja voi antaa yrittäjälle, on rauha keskittyä tämän omaan liiketoimintaan.

– Keskikokoisella, kaksi vuotta toimineella asiakkaallamme on vuositasolla noin 800 000 myyntiä verkossa. Monet niistä on olleet meille tullessaan tavallisia, pieniä pk-yrityksiä, joilla ei ole ollut monikanavaisen myynnin osaamista.

– Meidän verkkokauppojen menestyksen salaisuus on siinä, että rakennamme asiakkaillemme määrätietoisesti myyviä verkkokauppoja, jotka ovat myös helposti hallittavia.

Anufrijeff toteaa, että tekemisen päätavoitteena on, että Jeemlyn ja Nethitin asiakkaan ei tarvitse olla menestyäkseen monikanavaisen kaupankäynnin ammattilainen tai ottaa vastuulleen IT-projektin vetämistä.

– Me huolehdimme kokonaisuuden toimivuudesta ja tuemme yritystä myynnin kehittämisessä. Se on meidän reseptimme menestyvän verkkokaupan rakentamiseen, jolla olemme onnistuneet auttamaan asiakkaitamme kasvattamaan myyntiään verkossa harppauksin.

Vinkiksi kaikille menestyvästä verkkokaupasta haaveileville Anufrijeff listaa kolme asiaa, joita on syytä miettiä jo ennen verkkokaupan perustamista. Kerromme myös, miten Flowvyn ja Nethitin tiimi tukee monialaisella ammattitaidollaan verkkokauppayrittäjiä toiminnan eri vaiheissa.

 

1. Varmista, että saat parhaan startin jo verkkokaupan perustamisvaiheessa

Karkumatka kilpailijoihin alkaa jo ennen kuin verkkokauppa on pystyssä. Hankinta- ja perustamisvaiheessa välttyy todennäköisimmin epäonnistumiselta, kun valitsee mahdollisimman valmiin järjestelmän sen sijaan, että kasaa järjestelmän palasista.

– Verkkokaupparatkaisumme on teknisesti valmis jo siinä vaiheessa, kun muualla aletaan vasta määrittelemään, mitä sen pitäisi olla. Meillä kaikki monikanavaiseen kaupankäynnin pyörittämiseen tarvittavat toiminnot ovat yhdessä toimivassa järjestelmässä, Anufrijeff sanoo.

Kun tuote on valmis, myös järjestelmätoimittaja pystyy käyttämään energiaa verkkokaupan muiden resurssien suunnitteluun.

Suurin työ uutta verkkokauppaa perustettaessa on Anufrijeffin mukaan sen toimivuuden suunnittelussa. Nethit on toteuttanut Jeemly-asiakkaille kaikki mahdolliset verkkokaupan muunnelmat.

– Olemme kehittäneet tätä ratkaisua yhdessä jo 18 vuotta. Meidän ei tarvitse enää suunnitella ratkaisujen arkkitehtuuria alusta saakka ja miettiä, miten saisimme asiat toimimaan.

– Samasta syystä pystymme lupaamaan, että tuote toimii varmasti asiakkaan toivomalla tavalla ja myös havainnollistamaan lopputuloksen ymmärrettävästi jo ennen hankintapäätöstä.

2. Huolehdi, että verkkokauppasi löytyy ja tuotteesi näkyvät verkossa

Hyvin myyvät verkkokaupat löytyvät vaivatta verkosta ja nousevat hakutuloksissa kärkipaikoille. Myös asiointi sujuu vaivatta ja kauppa tarjoaa asiakkaalle houkutuksia eli saa ostamaan enemmän.

Tuottavan verkkokaupan rakentaminen lähtee Anufrijeffin mukaan liikkeelle aina verkkokaupan tuotepuun huolellisella suunnittelulla, joka tehdään yhdessä asiakkaan kanssa.

– Sillä saadaan monta asiaa kerralla kuntoon: raportointi, konversio ja hakukonenäkyvyys sekä se, että asiakkaat osaavat käyttää loogisesti kauppaa.

Hyvä tuotesivut tarjoavat asiakkaalle kaiken ostamista varten tarvittavan tiedon ja palvelevat löydettävyyttä hakukoneilla.

Peruslähtökohta on, että tuotetieto pystytään esittämään verkkokauppaohjelmassa, mutta kenttiin syötettävä sisältö vaikuttaa siihen, miten verkkokauppa löytyy verkosta.

– Me luomme asiakkaalle sisältösuunnitelman ja opastamme häntä tekemään myyvää sisältöä. Kerromme, millaiset ovat hyvät kuvat, mitä liitteitä tuotteisiin tarvitaan ja mitä tuotetietoa esitetään. Teknisellä puolella ratkaisemme esimerkiksi, miten ja mistä tietokannasta tai kuvapankista tuotetieto saadaan tuotua helpoiten.

– Kaikki tähtää siihen, että verkkokaupasta rakentuu mahdollisimman myyvä, tuotesivut ja kaupat löytyvät hakukoneella erinomaisesti ja tuotesivut toimivat tehokkaasti mainonnan ländäreinä. Näissä olemme pystyneet olemaan hyvin tehokkaita.

Osana sisältösuunnitelmaa asiakkaalle luodaan myös markkinointisuunnitelman peruspohja.

– Sillä saadaan erittäin kustannustehokkaasti perusmarkkinointi kuntoon. Kun nämä kaksi on kunnossa, mikä tahansa markkinointifirma voi lähteä toteuttamaan markkinointia muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

 

3. Varmista, että verkkokaupan ylläpito ja kehitys tapahtuu vaivatta, ilman yllättäviä kuluja

Kun verkkokauppa myy hyvin ja kauppaa käydään lisäksi yhdessä tai useammassa kivijalkamyymälässä, verkkokaupan ja kassajärjestelmän sujuva yhteistyö sekä järjestelmän skaalautuvuus ratkaisevat, miten hallitusti ja helposti liiketoiminnan pyörittäminen sujuu.

Anufrijeffin mukaan hyvän hallittavuuden näkökulmasta monikanavaiseen myynnin järjestelmän on täytettävä seuraavat vaatimukset: ratkaisu toimii varmasti käytännössä myös yrityksen kasvaessa, tieto kulkee sujuvasti kaupankäynnin eri järjestelmien välillä ja järjestelmä päivittyy sekä kehittyy jatkuvasti ilman yllättäviä ylimääräisiä kustannuksia.

– Isot järjestelmämuutokset vievät aikaa ja nielevät rahaa. Siksi järjestelmän kanssa täytyisi pystyä katsomaan eteenpäin vähintään viisi vuotta. Verkkokaupan ja kassavirtaratkaisun on taivuttava liiketoiminnan tuleviin tarpeisiin ja vastattava myynnin kasvun mukanaan tuomiin vaatimuksiin sillä aikavälillä.

Anufrijeff kertoo, että Jeemlyn ja Nethitin vanhimmat asiakkaat ovat olleet vuodesta 2005 lähtien järjestelmäkokonaisuuden käyttäjiä. Jatkuvuus on tuonut heille kustannustehokkuutta.

– Meillä on yhdessä järjestelmässä kaikki tarvittava monikanavaisen kaupankäynnin pyörittämiseen. Kaikkea tietoa hallitaan helposti yhdessä toiminnanohjausjärjestelmässä. Siihen kytkeytyvät saumatta verkkokauppa, kassajärjestelmä, varastonhallinta ja kaikki muut tarvittavat palvelut.

Versiopäivityksiltä tai ohjelmaa täydentäviltä lisäosilta ei voi Anufrijeffin mukaan välttyä minkään järjestelmän kohdalla, mutta asiakkaan kannalta ratkaisevaa on, miten jouhevasti ne hoituvat.

– Meillä kuukausimaksut kattavat kaikki ylläpitopalvelut. Ratkaisumme liitännäisineen ja lisäosineen päivittyy ketterästi koko ajan, eikä niistä kerry myöskään yllättäviä ylimääräisiä kuluja.

– Parasta asiakkaan kannalta tässä järjestelmässä on, että se ei vanhene käsiin, eikä sitä myöskään räjäytetä uusiksi pari vuoden välein. Asiakkaamme säästävät isot muutosruljanssit ja siihen liittyvän henkilökunnan uudelleen kouluttamisen.

< Back