< Back

Ilmainen kassajärjestelmä on aloittavan yrittäjän haave, joka sellaisenaan ei voi toteutua. Kassajärjestelmästä syntyy aina kuluja – mutta se voi tuoda myös selkeitä säästöjä, kun tiedon käsittely, asiakaspalvelu ja kirjanpito helpottuvat hyvän järjestelmän avulla. Sopivaa kassajärjestelmää valittaessa kannattaa aina huomioida paitsi ratkaisun edullisuus, myös sen sopivuus omalle liiketoiminnalle.

Kassajärjestelmien vertailun tekevät haastavaksi niiden erilaiset hinnoittelu- ja palvelumallit. Hintahaitari on laaja, ja pakettien sisällöt erilaisia. Paras apu järjestelmäkaupoilla on asiantunteva ja rehellinen myyjä, jolla on kokemusta vastaavasta toimialasta. Myös verkostoilta on hyvä kysyä kokemuksia ja vinkkejä: pyri selvittämään, miten kassajärjestelmä palvelee yrityksen arjessa ja millaiseksi kokonaiskustannukset muodostuvat. Kokemuksia eri toimialojen asiakkailtamme löydät asiakastarinoista.

Ilmainen – ensimmäisten 30 päivän ajan

Moni palveluntarjoaja houkuttelee testaamaan omaa järjestelmäänsä ilmaisella kokeilujaksolla. Tämä kerryttää kyllä kokemusta järjestelmästä, muttei juuri helpota vertailua. Kuka haluaisi vaihtaa järjestelmää kuukauden välein esimerkiksi puoli vuotta käydäkseen läpi kaikki markkinoilla olevat vaihtoehdot?

Yksittäiset demo-testaukset valottavat järjestelmän ilmettä ja valikoita, mutta eivät vielä kerro, mihin järjestelmän ominaisuudet taipuvat tositoimissa. Kuten kaikessa, on totta, että kokemuksen myötä kasvaa ymmärrys myös siitä, millaisia haasteita voi tulla vastaan ja millaisia liiketoiminnan kannalta tarpeellisia ominaisuuksia omalta kassajärjestelmältään kaipaa.

Mistä kassajärjestelmän kulut muodostuvat?

Suurin osa kassajärjestelmistä hankitaan kuukausimaksulla. Kuukausimaksun sisältö vaihtelee sen mukaan, kuinka arvokkaasta paketista on kyse. Karkeasti kulut muodostuvat kassalaitteista, kassaohjelmistosta, lisäominaisuuksista ja palveluista.

Kassalaitteisiin kuuluvat tarpeen mukaan kassa, korttimaksupääte, viivakoodinlukija ja kassalaatikko. Hintaan vaikuttaa myös kassojen, maksupäätteiden ja toimipisteiden tai verkkokauppojen määrä. Kassaohjelmisto sisältää esimerkiksi kassaohjelman, laskutuksen, myyntitilaukset ja ostotilaukset. Esimerkkejä lisäominaisuuksista ovat maksupääteintegraatio, laskupalvelu ja sähköinen tilitoimistoliittymä tai nettiajanvaraus. Palveluihin kuuluvat mahdollinen asennus- ja käyttöönottopalvelu, tuki- ja kehityspalvelusopimus. Näistä maksetaan joko kuukausimaksun osana tai erikseen.

Kannattaa aina selvittää mahdolliset asentamiskulut ja saatavilla oleva tuki ongelmatilanteiden varalta. Esimerkiksi palveluntarjoajan kumppaniverkosto vaikuttaa siihen, miten helppo apua on saada paikan päälle, kun tilanne on niin sanotusti päällä.

Yhteenvetona kassajärjestelmän hinnoitteluun vaikuttavat muun muassa:

• kassajärjestelmäpaketin sisältö
• lisäominaisuudet
• korttimaksupäätteen hinta
• korttimaksupäätteiden määrä
• kassojen määrä
• toimipisteiden ja/tai verkkokauppojen määrä
• mahdolliset maksupalkkiot

Huomioi sopimuskauden kesto

Monet ilmaisia kokeiluja tarjoavat ohjelmistot edellyttävät vuoden määräaikaista sopimusta, jolloin irtisanominen on mahdotonta. Jos liiketoiminta tuona aikana kasvaa yllättävästi, saatat olla naimisissa kassajärjestelmän kanssa, joka ei enää palvele tarpeitasi tai osoittautuu muuten vääräksi valinnaksi. Tarvittavien lisäominaisuuksien tai -laitteiden myötä kulut karkaavat nopeasti.

Jeemlyn kaikki palvelut ovat voimassa toistaiseksi, ja niissä on 3 kuukauden irtisanomisaika.

Myyjä soittaa puhelimella ja tarkastelee kuittia kassan takana

Ilmainen kassajärjestelmä – ja roima provisio

Ilmainen kassajärjestelmä voi perustua maksupalkkioon, joka ostotapahtumista maksetaan palvelun tarjoajalle. Tunnettu esimerkki on iZettle, jonka maksupalkkio on kirjoitushetkellä 1,95 % korttitapahtuman summasta. Verkkokaupan korttimaksuista iZettle kuittaa itselleen 2,5 % palkkion.

Näin vertailet maksupalkkiota ja kuukausimaksua

Huomioithan, että seuraava laskelma pohtii ainoastaan iZettlen ja Jeemlyn kassajärjestelmien kuukausikuluja. Kyseessä on kaksi eri järjestelmää erilaisin ominaisuuksin, eikä niiden vertaaminen pelkän hinnan perusteella ole paras tapa tehdä päätöstä suuntaan tai toiseen. Pyrkimyksenä on havainnollistaa, millaisella laskelmalla pääset vertaamaan maksupalkkiota ja kuukausimaksua.

Aloittavan tai pienen yrityksen tarpeisiin sopii Jeemlyn starttipaketti, jonka hinta on 28 € kuukaudessa. Hinta sisältää kassajärjestelmän monipuolisten tiedonhallinta- ja raportointimahdollisuuksien kera, mikä helpottaa osaltaan kirjanpitoa.

Missä vaiheessa 28 € kuussa sitten on vähemmän kuin 1,95 % korttitapahtumien määrästä? Silloin, kun teet kauppaa enemmän kuin 1 436 €:lla. Jos myyntipäiviä on viikossa seitsemän, tämä tarkoittaa noin 47 € myyntiä per päivä. Jos taas teet kauppaa viitenä päivänä viikossa, summa täyttyy, kun päivittäinen myynti on keskimäärin 70 €. Laskelma koskee tilannetta, jossa käytössä ei ole verkkokauppaa.

Entä jos liikevaihtosi on merkittävästi suurempi kuin 1 436 €? Esimerkiksi 10 000 €:n kuukausittainen liikevaihto tarkoittaa, että maksat ”ilmaisesta” kassaohjelmasta 195 € kuussa. Jos myyt tuotteita pelkästään verkkokaupassa, kassajärjestelmän hinnaksi tulee 250 € kuussa. Tässä vaiheessa samalla rahalla saa jo kattavan, toimialakohtaisesti räätälöidyn kassajärjestelmän, joka palvelee liiketoimintaa monipuolisesti. Liiketoiminnan tavoitteet ja kehittyminen kannattaa siten pitää mielessä myös kassajärjestelmää valitessa.

Yksinkertaisuudessaan maksupalkkion määrän tietystä summasta lasket näin: summa x 0,0195 = maksupalkkion määrä euroina.

Myyjä tarkastelee maksupäätteen kuittia varaosaliikkeessä

Miten maksupalkkio vaikuttaa katteeseen?

Kun punnitset kuukausimaksutonta, maksupalkkioon perustuvaa järjestelmää, huomioi lisäksi, miten se vaikuttaa myyntikatteeseen. Jos loppusummasta maksetaan 1,95 % palveluntarjoajalle, on katteesta katoava prosenttiosuus selvästi suurempi.

Ajatellaan, että myyt 35 € hintaisen tuotteen, jonka kate on 30 %. Tällöin tuotteen kate on 10,5 €, ja maksupalkkion suuruus 0,68 €. Maksupalkkion jälkeen jäljelle jäävä kate tuotteelle on 28 % tuotteesta saadusta hinnasta, ja kate itsessään pienenee 6,5 %. Tämä on yli kolminkertaisesti enemmän kuin maksupalkkion osuus kokonaissummasta.

Maksupalkkio siis höylää katetta pois tehokkaammin kuin pelkästä maksupalkkion prosentista tulee äkkiseltään mieleen. Summa tietenkin vaihtelee kunkin tuotteen tai palvelun katteen mukaisesti. Yhtä kaikki, tämäkin laskelma on hyvä pyöräyttää työpöydän ääressä omakohtaisesti.

Kaipaatko apua kassajärjestelmän kannattavuuden laskemisessa? Milloin viimeksi olet kilpailuttanut kassajärjestelmäsi kustannuksia? Olisiko nyt sopiva aika?

Ilmainen kassajärjestelmä – ilman kassaa

Edullisimmat kassajärjestelmät toimivat ilman kassalaitteita. Niitä käytetään yleensä tietokoneen tai tabletin kautta verkkoselaimessa eli internet-yhteyden varassa. Selainpohjaiset ohjelmistot palvelevat hyvin tilapäistä yritystoimintaa tai hitaampaa kaupankäyntiä. Tällöin käytössä olevat laitteet on suunniteltu kuluttajakäyttöön, mikä tulee huomioida niiden käytettävyyttä arvioitaessa.

Selainpohjaisista ohjelmista kannattaa tarkastaa niiden responsiivisuus eli mukautuminen erilaisille näytöille. Laitteiden käytettävyyden kannalta tulee miettiä sijoittelun sujuvuutta ja turvallisuutta erityisesti asiakaspalvelutilanteiden näkökulmasta.

Ensisijaisesti myymälä tarvitsee aina kassapaketin, johon kuuluvat näyttö, viivakoodinlukija ja maksukortinlukija. Kevyemmät laitepaketit palvelevat liiketoimintaa, jossa tuotteiden tai palveluiden ja asiakkaiden määrä on maltillinen tai kun käytössä on pelkkä verkkokauppa.

Ammattilaiskäyttöön tarkoitetuissa tuotteissa on hyvät takuut ja huolto, ja niitä on mahdollista hankkia leasing-sopimuksella. Kassalaitteet voivat kuulua myös kuukausimaksun hintaan.

Myyjä napauttaa kassan näyttöä maksukortin kulmalla

Hyvä kassajärjestelmä palvelee liiketoimintaa ja käyttäjää

Hyvä kassajärjestelmä mukautuu liiketoiminnan vaiheisiin ja palvelee liiketoimintaa kokonaisuutena. Ajantasainen ja kattava raportointi auttaa johtamaan liiketoimintaa tiedolla, ja helppokäyttöisyys tuo tehoa yrityksen arkeen.

Jeemlyn kassavirtajärjestelmä kasvaa liiketoiminnan mukana

Jeemlyn kassajärjestelmän vahvuuksiin kuuluvat toimintavarmuus ja mukautuvuus. Sujuvan startin mahdollistamiseksi asiantuntijamme tulee aina paikan päälle auttamaan järjestelmän käyttöönotossa ja osoittaa sen tärkeimmät ominaisuudet ja mahdollisuudet, jolloin järjestelmästä saadaan paras hyöty irti alusta alkaen. Laaja kumppaniverkostomme tarjoaa nopeasti palvelevan lähituen, joka auttaa kysymysten ja mahdollisten ongelmatilanteiden kanssa.

Jeemlyn ominaisuudet nopeuttavat pakollisten rutiinien hoitoa, ja auttavat suuntaamaan energian liiketoiminnan kehittämiseen. Järjestelmämme on räätälöity useille eri toimialoille, ja kehitämme jatkuvasti uusia toimialakohtaisia ominaisuuksia. Asiakkaaksemme tulee jatkuvasti ensimmäisestä kassajärjestelmästään ulos kasvaneita yrityksiä, jotka osaavat määritellä tarpeensa kassajärjestelmälle selkeästi.

Pienimmät asiakkaamme ovat yhden hengen yrityksiä ja suurimmat tunnettuja kauppaketjuja. Peruspakettimme sisältää juuri ne kassatoiminnot, jotka tarvitset, ja toimintojen määrää on mahdollista kasvattaa aina tarpeen mukaisesti. Mikäli olet hankkimassa ensimmäistä kassajärjestelmääsi, autamme mielellämme sinua kaikissa kysymyksissä.

< Back