Back

Vuosien kokemus yrittäjyydestä on opettanut ruoka- ja viiniravintola Kuzinan yrittäjä Saija Pitkäselle, että liiketoiminnan pyörittämiseen liittyy myös paljon pakollisia rutiineja, jotka on hoidettava – piti niistä tai ei. Jeemly kassajärjestelmästä on tullut tavoitteelliselle yrittäjälle lyhyessä ajassa korvaamaton tuki matkalla kohti toteutuneita unelmia.

Intohimoinen yrittäjäpariskunta Saija Pitkänen ja Tiberius Stere lähtivät rakentamaan todeksi yhteistä unelmaansa keväällä 2018. He avasivat Kuopio sataman tuntumaan viini- ja ruokaravintola Kuzinan paikalle, johon Pitkänen oli haaveissaan suunnitellut ravintolaa jo vuosia aikaisemmin.

Pitkänen kertoo, että heitä yrittäjinä vie eteenpäin vahva palo uuden luomiseen ja aistimiseen. Samaan he kannustavat myös asiakkaitaan.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme uudenlaisia makuelämyksiä. Kuzinassa kohtaavat Välimeren maut ja skandinaavisuus. Välimeren alueella, Tiberiuksen kotikonnuilla, on mieletön skaala resepteissä, ruuissa, viineissä ja drinkeissä. Sikäläinen ruokakulttuuri on pintapuolisesti tuttu suomalaisille, mutta siellä on paljon monelle aivan uusia makuja ja tuotteita, joita me nyt tuomme täällä koettaviksi.

– Tiberius on palkittu sommelier ja tehnyt koko ikänsä töitä ravintoloissa eri puolilla maailmaa. Hänen osaamisensa on ainutlaatuista täälläpäin. Hän pystyy loihtimaan asiakkaillemme sellaisia makunautintoja, jotka mummoni sanoin “nuassoo suuta”, kun syöt ruokaa ja nautit viiniä, Pitkänen nauraa.

Helppokäyttöisyys ja ravintolakäyttöön sopivuus ratkaisivat kassajärjestelmän hankinnan

Kassajärjestelmää yritykselleen hankkiessaan Pitkäsellä ja Sterella oli valmiina mietittynä lista asioita, joita he odottivat tulevalta tuotteelta. He etsivät helppokäyttöistä, kiireiseen ravintolatyöhön sopivaa työkalua, jonka avulla asiakaspalvelu ja laskutus sujuvat vaivatta.

– Yrityksen perustaminen ja kaikki siihen liittyvä luomistyö on pienin työ minkä teet yrittäjäuralla, varsinkin ravintola-alalla. Sen jälkeen kun olet perustanut yhtiön, alkaa todellinen paperirumba. Avuksemme halusimme kassajärjestelmän, joka keventää rutiinitöitä.

Vaikka SKJ:n Jeemly oli molemmille tuttu aikaisemmista ravintolaympyröistä, ja he kokivat sen yksinkertaisemmaksi käyttää kuin muut järjestelmät, kysyi Pitkänen vertaiskokemuksia muilta Jeemlyä hyödyntäviltä yrittäjiltä ja tutustui kassajärjestelmän ominaisuuksiin rauhassa myyjän avustuksella.

– Käytimme kassajärjestelmän hankintaan aikaa, koska halusimme varmasti ravintolassamme toimivan järjestelmän. Meillä oli kassajärjestelmälle hyvin käytännönläheisiä toiveita. Edellytimme esimerkiksi, että siihen saa pöytäkartat hyvin sisälle ja että pöydät voi jättää järjestelmään auki, jolloin useampi tarjoilija voi tehdä yhtä aikaa töitä.

– Halusimme kassajärjestelmän, joka toimii tehokkaasti apuna varastonhallinnassa ja laskutuksessa. Alkoholikirjanpito vaatii Suomessa säännöllistä raportointia viranomaiselle kaksi kertaa vuodessa. Siksi halusimme kassaan tarkan päiväkirjan, josta voimme siirtää valmiit luvut suoraan valvontaviranomaisen ilmoitukseen.

Erittäin tärkeää Pitkäselle oli se, että kassajärjestelmästä pystyy näkemään menekin tarkasti tuotetasolla ja myynnin kehittymisen päivittäin, viikoittain ja kuukausittain.

Pitkänen kertoo, että hän ei ole koskaan rakastanut numeroita, mutta 15 vuoden yrittäjäkokemuksen myötä hän on ymmärtänyt, että yrittäjäunelmat kantavat pidemmälle vasta sitten, kun pystyy sanomaan, mistä tuotteista raha tulee yritykseen.

– Tiiän, että numerot on tosi tylsiä, mutta ne kertovat, miten omat unelmat ja visiot oikeasti toimivat. Kassajärjestelmän laskemien tarkkojen myyntilukujen pohjalta voi miettiä, mitä seuraavaksi kannattaa tehdä ja mihin suuntaan yritystä tulee viedä.

Ravintolan arki rullaa, kun kassajärjestelmä toimii

Muutaman kuukauden Jeemly-kassan käyttökokemuksen perusteella yrittäjät ovat erittäin tyytyväisiä valintaansa. Pitkänen kokee, että hän on saanut kassajärjestelmästä kaipaamaansa apua ravintolan liiketoiminnan kehittämiseen ja myös ravintolasalissa arki rullaa sujuvasti sen varassa.

– Jeemly on järjestelmänä helppo, varma ja monipuolinen. Meillä on nyt kassan sisällä annokset ruokasisältöineen ja kaikki juomat. Listallamme on 58 eri viiniä. Lisäksi on pienissä erissä saapuvia vaihtuvia erikoistuotteita, joille kassasta löytyy myös oma nappulansa.

Pitkänen seuraa raporteista jatkuvasti myynnin kehittymistä tuoteryhmittäin sekä yksittäisten tuotteiden tasolla. Nyt kun Pitkänen on päässyt järjestelmän saloihin sisälle, hän ei palaisi mistään hinnasta käsinkirjoitettuihin lappuihin ja listoihin.

– Joka päivä Jeemly laskee mulle valmiiksi myydyt tuotteet. Paljonko on alkuruokia, pääruokia, jälkkäreitä tai eri viinejä. Kassajärjestelmästä on tullut meille korvaamaton lisämuisti. Päiväraportista näen yhdellä vilkaisulle, että on aika tilata lisää vaikkapa naudan poskea, joka on yksi erikoisuuksistamme. Ihan kaikkea ei tarvitse pitää ulkomuistissa.

– Ohjelman hienous on siinä, että se suoltaa raporttiin valmiiksi jäsenneltyä tietoa, jota kukaan ei voi hakea omasta päästään tai jäsennellä lippulappusten pohjalta. Toki se edellyttää yrittäjältä, että on alussa valmis näkemään hieman vaivaa ja viemään tuotteet kassaohjelmaan, mutta se todella kannattaa.

Vähemmän paperitöitä ja lyhyempiä iltoja

Pitkänen kertoo, että kassajärjestelmän monipuolisen raportin ansiosta yrittäjän iltarutiinit paperitöissä ottavat vain hetken aikaa. Jeemlyn kassajärjestelmä on ohjelmoitu tekemään asioita automaattisesti. Se lähettää esimerkiksi ajastettuna tietyt raportit ja asiat suoraan yrityksen sähköpostiin kassan sulkemisen jälkeen.

– Minulla menee nyt noin 15 minuuttia päivässä kassakirjanpitoon kassan sulkemisen jälkeen. Avaan yksinkertaisesti sähköpostista kassajärjestelmän päiväraportin, otan kuitit ja mapit ja merkkaan asiat kassakirjaan.

Jeemlyn raportointi on Pitkäsen mukaan ”aivan ihana”.

– Päiväraportista näen suoraan kassan tilanteen. Kassa laskee raporttiin valmiiksi katteet ja verot. Saan siitä myös täydellisesti eroteltuna esimerkiksi maksutavat: mitkä tapahtumat ovat lounaskortteja, mitkä käteistä ja mitkä pankkikorttiostoksia. Se on kirjanpidon kannalta helpompaa.

– Paperisotkut kevenevät ja pitkät illat lyhenevät, kun on tällainen järjestelmä käytössä, Pitkänen iloitsee.

Back